Másodszor rendezte meg a Széchenyi Egyetem a UNIVERSITY OF GYŐR HOCKEY CUP-ot, amely mostanra az EUHL rendezvények közé beépülve nem csak egy 4 csapatos megmérettetés, hanem a mérkőzések eredménye része a bajnokságnak is. Idén is a legmagasabb szinten képviseltette magát az EUHA, azaz a liga vezetése. Frantisek Sadecky alelnök és Peter Spankovic főtitkár sajnos nem a házigazdáknak adhatta át a tornagyőzelemért járó kupát, de elismerően nyilatkoztak a csapat teljesítményéről, a szervezésről és a lebonyolításról is. Mindketten annak adtak hangot, hogy az EUHL-nek fontos, hogy a Széchenyi Egyetem hosszú távon része legyen ennek a bajnokságnak és akár az UNI GYŐR csapatának példáját több magyarországi egyetemi csapat kövesse.

4 csapat, egyben 4 nemzet képviseltette magát a 3 napos megmérettetésen:

  • SAPIENTIA U23 – Karcfalva, Románia
  • UHT SABERS – Auschwitz, Lengyelország
  • UNIVERSITY SPARTACUS – Kassa, Szlovákia
  • UNI GYŐR ETO HC – Győr, Magyarország

6 mérkőzésre került sor november 9-11. között, az izgalmakra pedig nem lehetett panasz, az első két nap (4 találkozó) után mind a 4 csapatnak 3-3 pontja volt, így a torna utolsó napja döntött a helyezésekről. A legutolsó meccsen (UNI GYŐR vs SPARTACUS) az az érdekes helyzet állt elő, hogy mindkét gárda számára „élet-halál” harcot jelentett a mérkőzés. Amelyik csapat nyer, egyben az egész kupa bajnokának mondhatja magát, a vesztes viszont az utolsó helyen végez.

A UNIVERSITY OF GYŐR HOCKEY CUP II. 6 mérkőzéséből 3 volt győri érdekeltségű és mind a háromról elmondható, hogy a nézőket szórakoztató, látványos mérkőzéseket hozott. Jó volt látni, hogy három egymást követő napon is minden győri meccsen többszáz ember szurkolt a csapatnak – ezt már Boros Péter az egyetemi csapat sportigazgatója nyilatkozta, aki büszke arra, hogy a csapatok pályán nyújtott teljesítményén túl a rendezvény, mint a város egyik nemzetközi egyetemi eseménye is sikeresen zárult. „Bár a győri Jábor Bendegúz az utolsó mérkőzésen orrtörést szenvedett és egy korábbi meccsen a Kassa egyik játékosát agyrázkódás gyanúja miatt kórházban kellett megvizsgálni, ezeket leszámítva egy igazán sportszerű, de férfiasan kemény, utolsó pillanatig nyílt és becsületes, minőségi jégkorong költözött a három nap alatt a Győri Jégsport Központba.

Hasonlóként látja a jövőképet Szombati-Serfőző Eszter az UNI GYŐR ETO HC csapatát fenntartó egyetemi vállallkozás az UNI PRO SPORT KFT ügyvezetője is, aki maga is végigizgulta a csapat mérkőzéseit és öröm az ürömben, hogy legalább a torna legjobb játékosának járó díjat a győri csapat kapitányának, Madácsi Benedeknek adhatta át a kupa végén. Úgy fogalmazott: „bár nem sikerült a tavalyihoz hasonlóan itthon tartani a kupát, de nincs okuk szégyenkezni a fiúknak a pályán látott teljesítmény alapján. Jó volt bezsebelni az EUHL vezetőinek dicséretét is, amelyben elismerték a Széchenyi Egyetem csapatát mind a jégen, mind a jégen kívül végzett munkájáért. Tárgyaltunk a vezetőkkel a jövőbeni lehetőségekről is és komoly lehetőséget látunk abban, hogy akár a tengeren túlról is érkezzenek a jövőben a győri egyetemre tanulni vágyó sportolók. Így nem csak a magyar, hanem akár egy kanadai jégkorongozónak is nyitva állhat az a lehetőség, hogy a minél magasabb szintű sportkarrier mellett piacképes egyetemi diplomát szerezzen úgy, hogy közben nem kell befejeznie a jégkorongot.”

A nyitómérkőzést a székelyföldi Sapientia és a kassai Spartacus egyetem csapatai játszották. A papírforma szerint (ami később következetesen borult szinte a kupa összes meccsén) magabiztos székely győzelemnek lehettünk volna tanúi, de a szlovák gárda mindig meg tudott újulni és visszajönni a mérkőzésbe, a harmadik harmadban pedig fordítani is tudott, rögtön meglepetést szerezve.
A mérkőzés részletes statisztikája ITT érhető el.
Csütörtökön 18:30-kor került sor csapatunk bemutatkozására, a lengyelországi UHT Sabers ellen. Nagyon jó ütemben sikerült elkapnunk a játék ritmusát, bár a második harmadban sikerült feljebb zárkóznia a vendégeknek, de magabiztos győzelmet arattunk a szép számú közönség előtt.
A mérkőzés részletes statisztikája ITT érhető el.
A torna középső napjának délutáni programját a Sabers vs Spartacus találkozó nyitotta, ahol a kassaiak folytatták előző napi jó formájukat és hamar 2 gólos előnyre tettek szert, de óriási meglepetésre fordítani tudott a Sabers, ezzel ők is bejelentkezve a 3 pontosok táborába.
A mérkőzés részletes statisztikája ITT érhető el.
Pénteken igazi gálamérkőzésre készülhettek a szurkolók, két „zöld-fehér” csapat, a Sapientia U23 és az UNI GYŐR állt szemben a jégen. Sajnos nem a terveink szerint alakult ez a találkozó, hiába volt több kaput eltaláló lövésünk, mint ellenfelünknek, ezen az estén csak kevés lövésünk haladt át a gólvonalon, így a székelyföldi csapat magabiztos győzelemnek örülhetett.
A hangulatra viszont nem lehetett panasz, a közel 400 fős nézősereg biztatása valóban gálává tette a találkozót.
Ezzel az eredménnyel két nap után minden csapatnak 3 ponttal állt, a döntés a szombati találkozókra hárult.
A mérkőzés részletes statisztikája ITT érhető el.
Azt nem lehet mondani, hogy az utolsó nap mérkőzései unalmasnak ígérkeztek, de sikerült felülmúlni a várakozásokat. A Sabers vs Sapientia találkozó folytatta a kiélezett összecsapások sorát, a rendes játékidőben nem is született döntés, így sor került a torna egyetlen hosszabbítására, amit a Sabers nem is húzott el, 1 percen belül eldöntötte a +1 pont sorsát.
A mérkőzés részletes statisztikája ITT érhető el.
Az izgalmak még nem értek véget az utolsó mérkőzésre sem, teljesen nyitott volt még a végső sorrend, igazi matematikai feladvány volt kikalkulálni a lehetséges eredményeket. Csapatunk a kassai Spartacus Egyetem gárdájával nézett farkasszemet, mindkét legénység tudta: ha győz rendes játékidőben, úgy a bajnoki trófea is őket illeti, ha veszít, úgy utolsóként végez a kupában.
A sípszó előtt ünnepélyes korongbedobásra is sor került, amit František Sádecký, az EUHA alelnöke és Dr. Gyömörei Tamás, a Széchenyi Egyetem Sportközpontjának vezetője végzett el.
A tétnek megfelelően estek egymásnak a csapatok, az utolsó másodpercig küzdelmes, hajtós meccset láthatott a közönség és egészen a lefújásig izgulhattunk az eredményért. 3:2-es kassai vezetésnél megpróbálkoztunk egy üres kapus felállással az utolsó percben, de nem sikerült kiharcolnunk a hosszabbítást jelentő találatot.
A mérkőzés részletes statisztikája ITT érhető el.
A kupa záróeseményeként került sor az ünnepélyes díjátadóra is, ahol gazdára talált a „Player of the Cup” különdíj is, amit kiváló játékosunk, Madácsi Benedek vehetett át, aki 6 góllal és 2 assziszttal zárta a 3 napot.
A kupákat Szombati-Serfőző Eszter (ügyvezető – Uni Pro Sport Kft.), Dr. Igor Toth (szakmai igazgató – Győri ETO HC), František Sádecký (alelnök – EUHA) és Peter Špankovič (főtitkár – EUHA) adta át.
A torna végeredménye:
  1. University Spartacus (6 pont)
  2. UHT Sabers Oświęcim (5 pont)
  3. Sapientia U23 (4 pont)
  4. UNI GYŐR ETO HC (3 pont)

Az idei szezonban az energiaárak elszabadulása miatt egy hónappal a szokásoshoz képest később, októberben kezdődött jégkorongszezon. Ráadásul, ettől az idénytől már két ligában versenyezik a felnőtt csapat. Az Andersen Liga mellett az EUHL-ben, az európai egyetemi ligában is csapatot indított a Széchenyi Egyetem. Így fordulhatott elő, hogy november elejéig már 10 mérkőzésen voltak túl a srácok, nem beszélve arról, hogy a csapat közel felét adó U21-es korosztályban is versenyző UNI GYŐR ETO HC-ból is 10 játékos érintett a felnőtt bajnokságban. Így volt olyan játékos, aki egy hónap alatt 15 mérkőzésen vett részt valamivel több, mint 30 nap alatt. Mivel mindenki amatőr szerződéssel versenyez és vagy tanul, vagy dolgozik a sportolás mellett, komoly terhelést kaptak az elmúlt egy-másfél hónap alatt.

Mind a Győri ETO HC-vel közösen fenntartott Andersen Ligás, illetve U21–es csapatnak, illetve az EUHL-ben szereplő egyetemi gárdának Odnoga Mátyás és Láday Lóránt az edzői. A két szakember évtizedek óta kötődik a győri jégkoronghoz. Láday Lórántnak két fia is a csapat oszlopos tagja, míg Odnoga Mátyás csatárként is kiveszi a részét a csapat irányításából. Érthető módon mindketten csalódottak voltak a kupa utolsó mérkőzése után. Láday Lóránt szerint a mögöttünk lévő feszített időszak meglátszott a fiúk teljesítményén, de igazán büszkék lehetnek magukra, mert az utolsó pillanatig küzdöttek. Egy olyan mérkőzésen, ahol a végeredményen az múlik, hogy a csapat az első, vagy az utolsó helyen végez a kupában, nem csoda hogy megremeg a kéz. Odnoga Mátyás kemelte, hogy jó volt látni a csapategységet és azt, hogy mindenki küzdőtt a jégen, a srácok megérdemelték volna ezt a győzelmet az elmúlt időszak mérkőzései alapján. Abban mindkét edző egyetért, hogy az EUHL csapatok teljesen más felfogásban jégkorongoznak és nehéz lenne összehasonlítani a magyar Andersen Ligával, de a főleg szlovák csapatokból álló bajnokságon abszolút érződik, hogy egy hokinemzet adja a bázisát, ahol sok évtizedes hagyománya van jégkorongnak, mind a pályán, mind a pályán kívül.
A hosszú menetelés után pár nap pihenőt kapnak a fiúk, de november 18-án szombat este az Andersen Liga tavalyi bajnoka, a MAC Ikonok ellen Budapesten lépnek jégre, hogy egy győzelem esetén továbbra is veretlenül álljanak a liga tabellájának élén.

A torna fotóit készítette: Dr. Németh-Csigai Krisztina